Do not drink*
Tasty
fragrances**
Przetestuj perfumy nowej generacji!
SEPHORA COLLECTION przedstawia swoją wizję perfum poprzez nową linię DO NOT DRINK*: kreatywe perfumy o zaskakujących zapachach i 87% składników pochodzenia naturalnego. Perfumy tak dobre, że masz ochotę je wypić! ☺
Dzięki SEPHORA COLLECTION o nic się nie martwisz i unikasz trudnych spraw. Ułatwiamy Ci życie, oferując wspaniałą wodę perfumowaną, zawsze w dostępnych cenach!
SEPHORA COLLECTION przedstawia swoją wizję perfum poprzez nową linię DO NOT DRINK*: kreatywe perfumy o zaskakujących zapachach i 87% składników pochodzenia naturalnego. Perfumy tak dobre, że masz ochotę je wypić! ☺
Dzięki SEPHORA COLLECTION o nic się nie martwisz i unikasz trudnych spraw. Ułatwiamy Ci życie, oferując wspaniałą wodę perfumowaną, zawsze w dostępnych cenach!
Przetestuj perfumy
nowej generacji!

KREATYWNE
I POCIĄGAJĄCE
NUTY ZAPACHOWE

87%
SKŁADNIKÓW
POCHODZENIA
NATURALNEGO

WYPRODUKOWANE
WE FRANCJI

ODPOWIEDZIALNE
PODEJŚCIE
KREATYWNE I
POCIĄGAJĄCE NUTY
DO NOT DRINK* to zaskakujące spotkanie olfaktoryczne, z perfumami tak dobrymi, że ma się ochotę je wypić! ;)
To perfumy dla WSZYSTKICH. Od wielbicieli świeżych po pasjonatów intensywnych zapachów – linia obejmuje szeroką gamę zapachową, dzięki której każdy może znaleźć swoje ulubione perfumy!
DO NOT DRINK* to zaskakujące spotkanie olfaktoryczne, z perfumami tak dobrymi, że ma się ochotę je wypić! ;)
To perfumy dla WSZYSTKICH. Od wielbicieli świeżych po pasjonatów intensywnych zapachów – linia obejmuje szeroką gamę zapachową, dzięki której każdy może znaleźć swoje ulubione perfumy!

Słodko-słony
Wanilia +
sól morska
Madagaskarska wanilia, intensywna i słodka, skrystalizowana w odrobinie słonej wody.
Ten całkowicie uzależniający słoneczny zapach sprawia, że poczujesz się jakbyś był na plaży w samym środku lata!
#orientalny #apetyczny #słoneczny

Odświeżający
Mandarynka +
Matcha
Kiedy świeża i soczysta mandarynka z Włoch napotyka aromatyczne zielone nuty liścia herbaty matcha otrzymujesz cudowną kombinację.
Mix pikantnych nut dla „musującego” zapachu!
#świeży #musujący #kwaskowy

Aromatyczny
Szałwia +
Tonka
Aromatyczna szałwia połączona ze zmysłowymi i pikantnymi ziarenkami tonka, tworzy śmiałe połączenie chłodu i żaru.
Dynamiczny zapach o drzewnych i aromatycznych nutach zanurza nas w sercu dzikiej przyrody pełnej witalności.
#aromatyczny # drzewny #śmiały

Pikantny
Jaśmin +
różowy pieprz
Kwiat jaśminu, świeżo zebrany o wschodzie słońca, nasycony eksplozją kolorowych przypraw.
Ten pyszny, zdecydowanie nowoczesny zapach przenosi nas do wnętrza ogrodu pełnego rozmaitych kwiatów.
#kwiatowy #pikantny #urzekający

Palony
Irys +
Moka
Delikatny i pudrowy irys, wzmocniony czystą, świeżo paloną kawą.
Maksymalna dawka kwiatowego, intensynwego „espresso”, któremu trudno się oprzeć.
#kwiatowy #pudrowy #intensywny

Kwaśny
Czarna porzeczka +
Marakuja
Świeżość kiści czarnej porzeczki miesza się z soczystym i intensywnie pachnącym miąższem marakui.
W tym wesołym i pełnym witamin zapachu panuje atmosfera egzotyki!
#owocowy #witaminowy #pyszny
SEPHORA COLLECTION – PERFUMY Z
87% SKŁADNIKÓW POCHODZENIA NATURALNEGO

Perfumy DO NOT DRINK* przygotowywano na bazie alkoholu pochodzenia roślinnego, z buraków.
Wszystkie nasze perfumy zawierają surowce pochodzenia naturalnego, wybrane spośród szlachetnych esencji: wanilii z Madagaskaru, jaśminu z Indii, mandarynki z Włoch itp.
A reszta? Zdecydowaliśmy się również na użycie syntetycznych składników w naszych perfumach, aby zaoferować Ci jeszcze bardziej kreatywną różnorodność zapachową. Syntetyczne składniki pozwalają bowiem tworzyć nowe ścieżki zapachowe.
Na przykład bez nich nie uzyskamy nut smakowych! Umożliwiają także reprodukcję zapachów pochodzących z natury, dla których nie istnieje proces ekstrakcji pozyskiwania nut zapachowych. Na przykład tak się dzieje w przypadku niektórych owoców lub niektórych kwiatów.
Naturalne i syntetyczne składniki doskonale uzupełniają się wzajemnie! Właśnie z tego powodu akordy zapachowe DO NOT DRINK są tak kreatywne i zaskakujące.
Więcej informacji o naszych składnikach

SEPHORA COLLECTION – PERFUMY Z
87% SKŁADNIKÓW POCHODZENIA NATURALNEGO

Perfumy DO NOT DRINK* przygotowywano na bazie alkoholu pochodzenia roślinnego, z buraków.
Wszystkie nasze perfumy zawierają surowce pochodzenia naturalnego, wybrane spośród szlachetnych esencji: wanilii z Madagaskaru, jaśminu z Indii, mandarynki z Włoch itp.
A reszta? Zdecydowaliśmy się również na użycie syntetycznych składników w naszych perfumach, aby zaoferować Ci jeszcze bardziej kreatywną różnorodność zapachową. Syntetyczne składniki pozwalają bowiem tworzyć nowe ścieżki zapachowe.
Na przykład bez nich nie uzyskamy nut smakowych! Umożliwiają także reprodukcję zapachów pochodzących z natury, dla których nie istnieje proces ekstrakcji pozyskiwania nut zapachowych. Na przykład tak się dzieje w przypadku niektórych owoców lub niektórych kwiatów.
Naturalne i syntetyczne składniki doskonale uzupełniają się wzajemnie! Właśnie z tego powodu akordy zapachowe DO NOT DRINK są tak kreatywne i zaskakujące.
Więcej informacji o naszych składnikach


NASZE SKŁADNIKI
Iris
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Kilka źródeł, w tym Toskania, Włochy.
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Pudrowy, naturalny, zielona
OBECNA W PERFUMACH:
Irys + Moka
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Nazwa kwiatu pochodzi z mitologii greckiej.
Irys, posłaniec między Olimpem bogów a ziemią śmiertelników, stworzył na niebie most: tęczę zwaną także „szalem Irysa”. Kwiat irysa, z jego wieloma kolorami, został uznany za godny noszenia tej nazwy. Kłącza, korzenie kwiatu, są suszone przez trzy lata, a następnie ucierane na drobny proszek. Maceruje się je w zimnej wodzie, a następnie destyluje, aby uzyskać esencję o kremowej konsystencji: ekstrakt, zwany także masłem irysowym.

NASZE SKŁADNIKI
KAWA
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Salwador
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Dymna, czekoladowa, apetyczna, drzewna, gorzka
OBECNA W PERFUMACH:
Irys + Moka
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Drzewo kawowe, pochodzące z Etiopii, jest krzewem, który rozprzestrzenił się w średniowieczu w Europie i Ameryce Południowej.
Jest znany ze swoich właściwości pobudzających, oraz jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Absolut kawy uzyskuje się przez ekstrakcję lotnymi rozpuszczalnikami z nasion owoców drzewa kawowego, uprzednio wysuszonych i uprażonych.

NASZE SKŁADNIKI
MANDARYNKA
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Włochy
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Świeża, delikatna, kandyzowane owoce, kwaskowa
OBECNA W PERFUMACH:
Irys + Moka
Mandarynka + Matcha
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Uprawa mandarynki wymaga codziennego słońca i obfitego podlewania.
Zbiór odbywa się między październikiem a marcem, kiedy skórka owocu mandarynki staje się pomarańczowa. Esencję mandarynki uzyskuje się przez ekstrakcję na zimno skórki, to znaczy przez pozyskanie olejku zawartego w skórce w wyniku zeskrobania owoców, a następnie destylację parą.

NASZE SKŁADNIKI
PACZULI
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Indonezja
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Drzewna, ziemista, skórzana, dymna z nutą ambry
OBECNA W PERFUMACH:
Irys + Moka
Jaśmin + różowy pieprz
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Znany i wydobywany od starożytności olejek paczulowy jest bardzo szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej.
Liście zbiera się w sezonie gorącym (czerwiec-lipiec) oraz w porze deszczowej (grudzień-styczeń). Następnie suszy się je, a olejek eteryczny jest ekstrahowany przez destylację.

NASZE SKŁADNIKI
JAŚMIN
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Mysore i Dindigul, Indie
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Zielona, pudrowa
OBECNA W PERFUMACH:
Jaśmin + różowy pieprz
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Jaśmin Sambac to azjatycki symbol czystości, wiecznej miłości i szlachetności. To także symbol kobiecości i uwodzenia.
Kwiaty zbiera się o wschodzie słońca, kiedy się otwierają. Są one szybko ekstrahowane lotnymi rozpuszczalnikami na miejscu, aby zachować wszystkie ich właściwości zapachowe.

NASZE SKŁADNIKI
BRÓŻOWY PIEPRZ
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Reunion, Brazylia, Republika Południowej Afryki
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Pikantna, pieprzowa, świeża, energiczna, anyżowa, owocowa
OBECNA W PERFUMACH:
Jaśmin + różowy pieprz
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Różowy pieprz znany jako „fałszywy pieprz” był od dawna używany przez rdzennych Amerykanów ze względu na jego właściwości lecznicze.
Olej jest nadal używany w medycynie. Roślina kwitnie od lutego do kwietnia. Zbiór odbywa się w dwóch różnych okresach: od grudnia do stycznia i od kwietnia do czerwca. Dojrzałe owoce zbiera się, a następnie suszy. Później ekstrahuje się je nadkrytycznym CO2 w celu uzyskania oczyszczonej esencji. Ta innowacyjna technika pozwala najlepiej zachować walory zapachowe materiału, a ponadto jest ekologiczna, ponieważ nie wytwarza gazów cieplarnianych ani innych zanieczyszczeń szkodliwych dla środowiska.

NASZE SKŁADNIKI
CEDR
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Stany Zjednoczone
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Drzewna, balsamiczna, łagodna
OBECNA W PERFUMACH:
Jaśmin + różowy pieprz
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Symbol wytrzymałości, odporności i wytrwałości - cedr zawsze miał reputację uświęconego drzewa.
Wióry cedrowe są pozyskiwane z odpadów przemysłu drzewnego, a następnie destylowane w celu uzyskania olejku eterycznego.

NASZE SKŁADNIKI
CZARNA PORZECZKA
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Region Burgundii, Francja
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Owocowa, zielona, kwaskowa
OBECNA W PERFUMACH:
Czarna porzeczka + Marakuja
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Czarne porzeczki uprawiane są od XVI wieku, szczególnie w Burgundii, ale ich uprawy rozwinęły się od 1712 roku po publikacji dzieła opata Bailly de Montaran.
Traktat ten, zatytułowany „Godne podziwu właściwości czarnej porzeczki”, jako pierwszy wychwalał jej liczne właściwości lecznicze. Zbiór odbywa się zimą, gdy tylko pojawią się pierwsze przymrozki. Pączki są przekształcane w ekstrakt przez ekstrakcję lotnymi rozpuszczalnikami w miejscu zbioru, a następnie w absolut przez traktowanie alkoholem w laboratoriach Grasse, światowej sławy kolebki perfumiarstwa.

NASZE SKŁADNIKI
OWOCE MARAKUI
Składnik syntetyczny
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Owocowa, soczysta, tropikalna, kwaskowa, siarkowa
OBECNA W PERFUMACH:
Czarna porzeczka + Marakuja
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Grenadilla to roślina pnąca pochodząca z Ameryki Południowej, uprawiana w szczególności ze względu na owoce zwane marakują lub owocami pasji.
Jego owoce podbiły światowe stoły dzięki kwaskowatemu smakowi i kolorowemu miąższowi.

NASZE SKŁADNIKI
CYTRYNA
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Włochy
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Świeża, szczypiąca, kwaskowa
OBECNA W PERFUMACH:
Czarna porzeczka + Marakuja
Mandarynka + Matcha
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Drzewo cytrynowe pochodzi z Dalekiego Wschodu, zostało sprowadzone do regionu Morza Śródziemnego podczas wypraw krzyżowych. W Azji cytryna była stosowana od wieków jako antidotum na różne trucizny.
Zbiór odbywa się od grudnia do końca kwietnia, kiedy cytryny są twarde i mają piękny jasnożółty kolor, co świadczy o ich doskonałej dojrzałości. Esencję cytryny uzyskuje się poprzez ekstrakcję na zimno skórki.

NASZE SKŁADNIKI
WANILIA
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Ambanja, Madagaskar
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Delikatna, balsamiczna, pikantna, drzewna, dymna, słodka, zmysłowa
OBECNA W PERFUMACH:
Wanilia + sól morska
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Zapylanie jest wykonywane ręcznie przez ludzi. Bez niego uprawa wanilii nie mogłaby istnieć.
Białe kwiaty z zielonym odcieniem wytwarzają owoc, który dojrzewa w ciągu 8 lub 9 miesięcy. Strąki zbiera się, gdy nie są jeszcze w pełni dojrzałe, dlatego muszą przejść 34-miesięczny proces dojrzewania. Suszy się je na słońcu, ich zapach jest następnie ekstrahowany lotnymi rozpuszczalnikami i oczyszczany w alkoholu.

NASZE SKŁADNIKI
SÓL MORSKA
Składnik syntetyczny
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Ozonowa, krystaliczna, mineralna, jodowa
OBECNA W PERFUMACH:
Wanilia + kwiat solny
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Kwiat solny to cienka warstwa białych kryształów, które tworzą się i zalegają na powierzchni słonych bagien. Kwiat solny zbiera się codziennie ręcznie, wieczorem na powierzchni basenów w okresie letnim we Francji. Następnie odsącza się go i suszy.
Jego rzadkość i finezja obróbki sprawiają, że jest to produkt luksusowy, zawierający więcej minerałów i delikatniejszych tonów niż sól.

NASZE SKŁADNIKI
BAZYLIA
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Kilka źródeł w Wietnamie
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Zielona, aromatyczna
OBECNA W PERFUMACH:
Mandarynka + Matcha
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Bazylia rośnie głównie w dolinie Nilu w Egipcie, gdzie sprowadzono ją z Azji Południowej co najmniej 4000 lat temu.
Ten składnik jest głęboko zakorzeniony w kulturze azjatyckiej i gastronomii śródziemnomorskiej. Jego nazwa, Ocilumbasilicum, pochodzi od greckiego Basilikos, co oznacza „Roślinę królewską”. Esencję bazylii uzyskuje się przez destylację wodną liści i łodyg.

NASZE SKŁADNIKI
CZARNY PIEPRZ
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Madagaskar
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Pikantna, krystaliczna, piekąca, intensywna
OBECNA W PERFUMACH:
Szałwia + Tonka
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Pieprz jest przyprawą, która była szeroko stosowana i ceniona od starożytności.
Do XVII wieku pieprz służył jako waluta, do płacenia podatków i czynszu. Esencję uzyskuje się przez destylację parą dojrzałych owoców.

NASZE SKŁADNIKI
KARDAMON
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Indie
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Ciepła, drzewna, sucha, pikantna
OBECNA W PERFUMACH:
Szałwia + Tonka
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie.
Pochodzi z południowych Indii, gdzie rośnie dziko. Suszone owoce stosuje się jako przyprawę w postaci szaro-zielonej, trójdzielnej kapsułki zawierającej ciemnobrązowe nasiona, które zawierają aromat. Kardamon ma bardzo intensywny smak, ale nie jest ostry, charakteryzuje go żywiczny zapach o intensywnym aromacie. Kardamon to druga najdroższa przyprawa na świecie po szafranie. Esencję uzyskuje się przez destylację wodną nasion.

NASZE SKŁADNIKI
SZAŁWIA
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Francja
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Aromatyczna, zielona, delikatna
OBECNA W PERFUMACH:
Szałwia + Tonka
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Szałwia to roślina występująca we wszystkich strefach umiarkowanych.
Może być używana jako aromatyczne zioło w daniach kulinarnych, którego smak jest mocny, lekko gorzki i kamforowy. Szałwia ma wiele właściwości leczniczych. Aby uzyskać esencję szałwii, konieczna jest destylacja parą łodyg i kwiatów.

NASZE SKŁADNIKI
BÓB TONKA
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Brazylia
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Ciepła, apetyczna, migdałowa, mocna
OBECNA W PERFUMACH:
Szałwia + Tonka
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Ziarna bobu tonka (owoce) są czarne i mają bardzo słodki i aromatyczny zapach.
Owoce zawierają jedno ziarno. Absolut Tonki otrzymuje się przez ekstrakcję rozpuszczalnikami, a następnie oczyszczanie alkoholem etylowym.

NASZE SKŁADNIKI
SOSNA
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Kanada
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Aromatyczna, ciepła, drzewna
OBECNA W PERFUMACH:
Szałwia + Tonka
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Sosnę zwyczajną rozpoznaje się po podwójnych niebiesko-zielonych igłach i pomarańczowej korze górnej części pnia dorosłych drzew.
Liście tworzą średniej wielkości igły, pogrupowane w pary, dość grube, w kolorze niebieskawo-zielonym. Esencję zapachową pozyskuje się przez destylację parą gałęzi i igieł.

NASZE SKŁADNIKI
MATCHA
Składnik syntetyczny
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Aromatyczna, gorzka, świeża, zielona
OBECNA W PERFUMACH:
Mandarynka + Matcha
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Pochodzenie matchy sięga dynastii Tang w Chinach, która trwała od VII do X wieku.
Matcha to proszek uzyskany z liści herbaty. Akord matcha jest dziełem perfumiarza.
NASZE SKŁADNIKI

Iris
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Kilka źródeł, w tym Toskania, Włochy.
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Pudrowy, naturalny, zielona
OBECNA W PERFUMACH:
Irys + Moka
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Nazwa kwiatu pochodzi z mitologii greckiej.
Irys, posłaniec między Olimpem bogów a ziemią śmiertelników, stworzył na niebie most: tęczę zwaną także „szalem Irysa”. Kwiat irysa, z jego wieloma kolorami, został uznany za godny noszenia tej nazwy. Kłącza, korzenie kwiatu, są suszone przez trzy lata, a następnie ucierane na drobny proszek. Maceruje się je w zimnej wodzie, a następnie destyluje, aby uzyskać esencję o kremowej konsystencji: ekstrakt, zwany także masłem irysowym.
NASZE SKŁADNIKI

KAWA
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Salwador
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Dymna, czekoladowa, apetyczna, drzewna, gorzka
OBECNA W PERFUMACH:
Irys + Moka
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Drzewo kawowe, pochodzące z Etiopii, jest krzewem, który rozprzestrzenił się w średniowieczu w Europie i Ameryce Południowej.
Jest znany ze swoich właściwości pobudzających, oraz jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Absolut kawy uzyskuje się przez ekstrakcję lotnymi rozpuszczalnikami z nasion owoców drzewa kawowego, uprzednio wysuszonych i uprażonych.
NASZE SKŁADNIKI

MANDARYNKA
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Włochy
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Świeża, delikatna, kandyzowane owoce, kwaskowa
OBECNA W PERFUMACH:
Irys + Moka
Mandarynka + Matcha
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Uprawa mandarynki wymaga codziennego słońca i obfitego podlewania.
Zbiór odbywa się między październikiem a marcem, kiedy skórka owocu mandarynki staje się pomarańczowa. Esencję mandarynki uzyskuje się przez ekstrakcję na zimno skórki, to znaczy przez pozyskanie olejku zawartego w skórce w wyniku zeskrobania owoców, a następnie destylację parą.
NASZE SKŁADNIKI

PACZULI
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Indonezja
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Drzewna, ziemista, skórzana, dymna z nutą ambry
OBECNA W PERFUMACH:
Irys + Moka
Jaśmin + różowy pieprz
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Znany i wydobywany od starożytności olejek paczulowy jest bardzo szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej.
Liście zbiera się w sezonie gorącym (czerwiec-lipiec) oraz w porze deszczowej (grudzień-styczeń). Następnie suszy się je, a olejek eteryczny jest ekstrahowany przez destylację.
NASZE SKŁADNIKI

JAŚMIN
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Mysore i Dindigul, Indie
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Zielona, pudrowa
OBECNA W PERFUMACH:
Jaśmin + różowy pieprz
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Jaśmin Sambac to azjatycki symbol czystości, wiecznej miłości i szlachetności. To także symbol kobiecości i uwodzenia.
Kwiaty zbiera się o wschodzie słońca, kiedy się otwierają. Są one szybko ekstrahowane lotnymi rozpuszczalnikami na miejscu, aby zachować wszystkie ich właściwości zapachowe.
NASZE SKŁADNIKI

BRÓŻOWY PIEPRZ
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Reunion, Brazylia, Republika Południowej Afryki
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Pikantna, pieprzowa, świeża, energiczna, anyżowa, owocowa
OBECNA W PERFUMACH:
Jaśmin + różowy pieprz
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Różowy pieprz znany jako „fałszywy pieprz” był od dawna używany przez rdzennych Amerykanów ze względu na jego właściwości lecznicze.
Olej jest nadal używany w medycynie. Roślina kwitnie od lutego do kwietnia. Zbiór odbywa się w dwóch różnych okresach: od grudnia do stycznia i od kwietnia do czerwca. Dojrzałe owoce zbiera się, a następnie suszy. Później ekstrahuje się je nadkrytycznym CO2 w celu uzyskania oczyszczonej esencji. Ta innowacyjna technika pozwala najlepiej zachować walory zapachowe materiału, a ponadto jest ekologiczna, ponieważ nie wytwarza gazów cieplarnianych ani innych zanieczyszczeń szkodliwych dla środowiska.
NASZE SKŁADNIKI

CEDR
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Stany Zjednoczone
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Drzewna, balsamiczna, łagodna
OBECNA W PERFUMACH:
Jaśmin + różowy pieprz
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Symbol wytrzymałości, odporności i wytrwałości - cedr zawsze miał reputację uświęconego drzewa.
Wióry cedrowe są pozyskiwane z odpadów przemysłu drzewnego, a następnie destylowane w celu uzyskania olejku eterycznego.
NASZE SKŁADNIKI

CZARNA PORZECZKA
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Region Burgundii, Francja
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Owocowa, zielona, kwaskowa
OBECNA W PERFUMACH:
Czarna porzeczka + Marakuja
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Czarne porzeczki uprawiane są od XVI wieku, szczególnie w Burgundii, ale ich uprawy rozwinęły się od 1712 roku po publikacji dzieła opata Bailly de Montaran.
Traktat ten, zatytułowany „Godne podziwu właściwości czarnej porzeczki”, jako pierwszy wychwalał jej liczne właściwości lecznicze. Zbiór odbywa się zimą, gdy tylko pojawią się pierwsze przymrozki. Pączki są przekształcane w ekstrakt przez ekstrakcję lotnymi rozpuszczalnikami w miejscu zbioru, a następnie w absolut przez traktowanie alkoholem w laboratoriach Grasse, światowej sławy kolebki perfumiarstwa.
NASZE SKŁADNIKI

OWOCE MARAKUI
Składnik syntetyczny
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Owocowa, soczysta, tropikalna, kwaskowa, siarkowa
OBECNA W PERFUMACH:
Czarna porzeczka + Marakuja
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Grenadilla to roślina pnąca pochodząca z Ameryki Południowej, uprawiana w szczególności ze względu na owoce zwane marakują lub owocami pasji.
Jego owoce podbiły światowe stoły dzięki kwaskowatemu smakowi i kolorowemu miąższowi.
NASZE SKŁADNIKI

CYTRYNA
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Włochy
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Świeża, szczypiąca, kwaskowa
OBECNA W PERFUMACH:
Czarna porzeczka + Marakuja
Mandarynka + Matcha
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Drzewo cytrynowe pochodzi z Dalekiego Wschodu, zostało sprowadzone do regionu Morza Śródziemnego podczas wypraw krzyżowych. W Azji cytryna była stosowana od wieków jako antidotum na różne trucizny.
Zbiór odbywa się od grudnia do końca kwietnia, kiedy cytryny są twarde i mają piękny jasnożółty kolor, co świadczy o ich doskonałej dojrzałości. Esencję cytryny uzyskuje się poprzez ekstrakcję na zimno skórki.
NASZE SKŁADNIKI

WANILIA
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Ambanja, Madagaskar
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Delikatna, balsamiczna, pikantna, drzewna, dymna, słodka, zmysłowa
OBECNA W PERFUMACH:
Wanilia + sól morska
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Zapylanie jest wykonywane ręcznie przez ludzi. Bez niego uprawa wanilii nie mogłaby istnieć.
Białe kwiaty z zielonym odcieniem wytwarzają owoc, który dojrzewa w ciągu 8 lub 9 miesięcy. Strąki zbiera się, gdy nie są jeszcze w pełni dojrzałe, dlatego muszą przejść 34-miesięczny proces dojrzewania. Suszy się je na słońcu, ich zapach jest następnie ekstrahowany lotnymi rozpuszczalnikami i oczyszczany w alkoholu.
NASZE SKŁADNIKI

SÓL MORSKA
Składnik syntetyczny
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Ozonowa, krystaliczna, mineralna, jodowa
OBECNA W PERFUMACH:
Wanilia + kwiat solny
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Kwiat solny to cienka warstwa białych kryształów, które tworzą się i zalegają na powierzchni słonych bagien. Kwiat solny zbiera się codziennie ręcznie, wieczorem na powierzchni basenów w okresie letnim we Francji. Następnie odsącza się go i suszy.
Jego rzadkość i finezja obróbki sprawiają, że jest to produkt luksusowy, zawierający więcej minerałów i delikatniejszych tonów niż sól.
NASZE SKŁADNIKI

BAZYLIA
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Kilka źródeł w Wietnamie
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Zielona, aromatyczna
OBECNA W PERFUMACH:
Mandarynka + Matcha
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Bazylia rośnie głównie w dolinie Nilu w Egipcie, gdzie sprowadzono ją z Azji Południowej co najmniej 4000 lat temu.
Ten składnik jest głęboko zakorzeniony w kulturze azjatyckiej i gastronomii śródziemnomorskiej. Jego nazwa, Ocilumbasilicum, pochodzi od greckiego Basilikos, co oznacza „Roślinę królewską”. Esencję bazylii uzyskuje się przez destylację wodną liści i łodyg.
NASZE SKŁADNIKI

CZARNY PIEPRZ
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Madagaskar
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Pikantna, krystaliczna, piekąca, intensywna
OBECNA W PERFUMACH:
Szałwia + Tonka
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Pieprz jest przyprawą, która była szeroko stosowana i ceniona od starożytności.
Do XVII wieku pieprz służył jako waluta, do płacenia podatków i czynszu. Esencję uzyskuje się przez destylację parą dojrzałych owoców.
NASZE SKŁADNIKI

KARDAMON
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Indie
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Ciepła, drzewna, sucha, pikantna
OBECNA W PERFUMACH:
Szałwia + Tonka
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie.
Pochodzi z południowych Indii, gdzie rośnie dziko. Suszone owoce stosuje się jako przyprawę w postaci szaro-zielonej, trójdzielnej kapsułki zawierającej ciemnobrązowe nasiona, które zawierają aromat. Kardamon ma bardzo intensywny smak, ale nie jest ostry, charakteryzuje go żywiczny zapach o intensywnym aromacie. Kardamon to druga najdroższa przyprawa na świecie po szafranie. Esencję uzyskuje się przez destylację wodną nasion.
NASZE SKŁADNIKI

SZAŁWIA
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Francja
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Aromatyczna, zielona, delikatna
OBECNA W PERFUMACH:
Szałwia + Tonka
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Szałwia to roślina występująca we wszystkich strefach umiarkowanych.
Może być używana jako aromatyczne zioło w daniach kulinarnych, którego smak jest mocny, lekko gorzki i kamforowy. Szałwia ma wiele właściwości leczniczych. Aby uzyskać esencję szałwii, konieczna jest destylacja parą łodyg i kwiatów.
NASZE SKŁADNIKI

BÓB TONKA
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Brazylia
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Ciepła, apetyczna, migdałowa, mocna
OBECNA W PERFUMACH:
Szałwia + Tonka
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Ziarna bobu tonka (owoce) są czarne i mają bardzo słodki i aromatyczny zapach.
Owoce zawierają jedno ziarno. Absolut Tonki otrzymuje się przez ekstrakcję rozpuszczalnikami, a następnie oczyszczanie alkoholem etylowym.
NASZE SKŁADNIKI

SOSNA
Składnik pochodzenia naturalnego
POCHODZENIE
Kanada
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Aromatyczna, ciepła, drzewna
OBECNA W PERFUMACH:
Szałwia + Tonka
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Sosnę zwyczajną rozpoznaje się po podwójnych niebiesko-zielonych igłach i pomarańczowej korze górnej części pnia dorosłych drzew.
Liście tworzą średniej wielkości igły, pogrupowane w pary, dość grube, w kolorze niebieskawo-zielonym. Esencję zapachową pozyskuje się przez destylację parą gałęzi i igieł.
NASZE SKŁADNIKI

MATCHA
Składnik syntetyczny
CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ
Aromatyczna, gorzka, świeża, zielona
OBECNA W PERFUMACH:
Mandarynka + Matcha
ZBIÓR I PRZETWARZANIE:
POCHODZENIE NASZYCH PERFUM
Pochodzenie matchy sięga dynastii Tang w Chinach, która trwała od VII do X wieku.
Matcha to proszek uzyskany z liści herbaty. Akord matcha jest dziełem perfumiarza.
CO ZNAJDUJE SIĘ WE FLAKONIE NASZYCH PERFUM SEPHORA COLLECTION?
W naszych perfumach postanowiliśmy umieścić tylko to, co niezbędne i nic więcej:
- Alkohol, pochodzenia roślinnego z buraków
- Koncentrat perfum
- Woda
- System, który chroni perfumy przed utlenianiem(1)…
i to wszystko!
Nie ma w nich żadnych zbędnych substancji!
Wszystkie pozostałe składniki naszych perfum wymienione w naszych recepturach (takie jak linalol, geraniol) są składnikami naturalnie obecnymi w substancjach zapachowych.
Flakon naszych perfum nadaje się w całości do recyclingu(2).
(1) Tokoferol, zwany także witaminą E, jest przeciwutleniaczem dodawanym do koncentratu perfum w celu jego ochrony przed utlenianiem. (2) sprawdź w lokalnych źródłach
CO ZNAJDUJE SIĘ WE FLAKONIE NASZYCH PERFUM SEPHORA COLLECTION?
W naszych perfumach postanowiliśmy umieścić tylko to, co niezbędne i nic więcej:
- Alkohol, pochodzenia roślinnego z buraków
- Koncentrat perfum
- Woda
- System, który chroni perfumy przed utlenianiem(1)…
i to wszystko!
Nie ma w nich żadnych zbędnych substancji!
Wszystkie pozostałe składniki naszych perfum wymienione w naszych recepturach (takie jak linalol, geraniol) są składnikami naturalnie obecnymi w substancjach zapachowych.
Flakon naszych perfum nadaje się w całości do recyclingu(2).
(1) Tokoferol, zwany także witaminą E, jest przeciwutleniaczem dodawanym do koncentratu perfum w celu jego ochrony przed utlenianiem. (2) sprawdź w lokalnych źródłach
PERFUMY
WYPRODUKOWANE WE FRANCJI

Wszystkie perfumy z gamy
DO NOT DRINK* wymyślono,
stworzono i wyprodukowano we Francji.
Za każdą nutą z tej gamy,
kryją się znani francuscy
perfumiarze.







SEPHORA COLLECTION: 6 PERFUM
I ODPOWIEDZIALNE PODEJŚCIE
SEPHORA COLLECTION: 6 PERFUM
I ODPOWIEDZIALNE PODEJŚCIE


OPAKOWANIA OPRACOWANE W
RAMACH ODPOWIEDZIALNEGO PODEJŚCIA(2)
Opakowania gamy DO NOT DRINK*
zostały opracowane w ramach odpowiedzialnego podejścia:
- Karton pochodzi z lasów, w których prowadzi się zrównoważoną gospodarkę
- Etui wydrukowano farbami pochodzenia roślinnego
- Flakon i etui nadają się w całości do recyclingu(3).
(2) Zobacz na stronach produktów na www.sephora.pl (3) sprawdź w lokalnych źródłach
PERFUMY, RECYCLING,
OSZCZĘDNOŚĆ!
GOOD FOR RECYKLING
Już od 10 lat Sephora we Francji prowadzi program recyklingu, dzięki któremu puste flakony po perfumach są ponownie przetwarzane. Od października 2020 roku, również w Polsce klienci mogą oddać w perfumeriach puste opakowania po kosmetykach, które poddajemy recyklingowi.
Gama perfum DO NOT DRINK* wpisuje się w ten program dzięki swoim nadającym się do recyklingu opakowaniom. Wystarczy przynieść pusty flakon do perfumerii Sephora, a my nadamy mu drugie życie!



CZĘSTO ZADAWANE PYTANIA: WSZYSTKIE PYTANIA
I ODPOWIEDZI
Wszystkie perfumy z gamy DO NOT DRINK* wymyślono, stworzono i wyprodukowano we Francji. Składniki zapachowe zostały opracowane przez znanych francuskich perfumiarzy.
Nasze perfumy opracowano na bazie alkoholu pochodzenia roślinnego z buraków, zawierają surowce pochodzenia naturalnego wybrane spośród szlachetnych esencji: wanilii z Madagaskaru, jaśminu z Indii, mandarynki z Włoch itp. W naszych perfumach zdecydowaliśmy się również zastosować syntetyczne składniki, aby zaoferować Ci jeszcze bardziej kreatywną różnorodność zapachową. Syntetyczne składniki pozwalają bowiem tworzyć nowe ścieżki zapachowe. Na przykład bez nich nie uzyskamy nut smakowych! Umożliwiają także reprodukcję zapachów pochodzących z natury, dla których nie istnieje proces ekstrakcji pozyskiwania nut zapachowych. Dzieje się tak np.
w przypadku niektórych owoców lub niektórych kwiatów.
Naturalne i syntetyczne składniki doskonale uzupełniają się wzajemnie!
Podobnie jak większość perfum, perfumy z gamy DO NOT DRINK* zawierają alergeny.
Alergeny te są cząsteczkami naturalnie obecnymi w substancjach zapachowych (takimi jak linalol w owocach cytrusowych lub geraniol w olejku różanym) i wchodzą w skład substancji zapachowych.
Moc i trwałość perfum na skórze zależy głównie od zawartości koncentratu perfum i jego składu w alkoholu. Im bardziej rozcieńczony koncentrat perfum, tym będzie on słabszy.
Wszystkie wody perfumowane DO NOT DRINK* zawierają 12% koncentratu zapachowego. Ta wartość zapewnia dobrą trwałość naszych perfum DO NOT DRINK* na skórze przez cały dzień.
Zgodnie z przepisami europejskimi dotyczącymi wyrobów kosmetycznych nie testujemy naszych produktów i wykorzystywanych składników na zwierzętach. Jesteśmy zaangażowani w rozwój, zatwierdzanie i akceptację metod alternatywnych dla testów na zwierzętach.
Już od 10 lat Sephora we Francji prowadzi program recyklingu, dzięki któremu puste flakony po perfumach są ponownie przetwarzane. Od października 2020 roku, również w Polsce klienci mogą oddać w perfumeriach puste opakowania po kosmetykach, które poddajemy recyklingowi.
Gama perfum DO NOT DRINK* wpisuje się w ten program dzięki swoim nadającym się do recyklingu opakowaniom. Wystarczy przynieść pusty flakon do perfumerii Sephora, a my nadamy mu drugie życie!
Surowce w składzie perfum różnią się fizycznie i chemicznie. Niektóre surowce szybciej parują, są to nuty głowy. Inne parują wolniej i dlatego dłużej utrzymują się na skórze, są to nuty głębi. Nuty serca znajdują się pomiędzy.
*Nie pij
** Tasty fragrances = Smaczne zapachy
(4)Więcej informacji o tym programie, obowiązującym tylko we Francji znajdziesz na stronie: https://www.sephora.fr/recyclage.html