Do not drink*
Tasty
fragrances**

Przetestuj perfumy nowej generacji!

SEPHORA COLLECTION przedstawia swoją wizję perfum poprzez nową linię DO NOT DRINK*: kreatywe perfumy o zaskakujących zapachach i 87% składników pochodzenia naturalnego. Perfumy tak dobre, że masz ochotę je wypić! ☺

Dzięki SEPHORA COLLECTION o nic się nie martwisz i unikasz trudnych spraw. Ułatwiamy Ci życie, oferując wspaniałą wodę perfumowaną, zawsze w dostępnych cenach!

SEPHORA COLLECTION przedstawia swoją wizję perfum poprzez nową linię DO NOT DRINK*: kreatywe perfumy o zaskakujących zapachach i 87% składników pochodzenia naturalnego. Perfumy tak dobre, że masz ochotę je wypić! ☺

Dzięki SEPHORA COLLECTION o nic się nie martwisz i unikasz trudnych spraw. Ułatwiamy Ci życie, oferując wspaniałą wodę perfumowaną, zawsze w dostępnych cenach!

Przetestuj perfumy
nowej generacji!

KREATYWNE
I POCIĄGAJĄCE
NUTY ZAPACHOWE

87%
SKŁADNIKÓW
POCHODZENIA
NATURALNEGO

WYPRODUKOWANE
WE FRANCJI

ODPOWIEDZIALNE
PODEJŚCIE

KREATYWNE I
POCIĄGAJĄCE NUTY

DO NOT DRINK* to zaskakujące spotkanie olfaktoryczne, z perfumami tak dobrymi, że ma się ochotę je wypić! ;)
To perfumy dla WSZYSTKICH. Od wielbicieli świeżych po pasjonatów intensywnych zapachów – linia obejmuje szeroką gamę zapachową, dzięki której każdy może znaleźć swoje ulubione perfumy!

DO NOT DRINK* to zaskakujące spotkanie olfaktoryczne, z perfumami tak dobrymi, że ma się ochotę je wypić! ;)
To perfumy dla WSZYSTKICH. Od wielbicieli świeżych po pasjonatów intensywnych zapachów – linia obejmuje szeroką gamę zapachową, dzięki której każdy może znaleźć swoje ulubione perfumy!

Słodko-słony
Wanilia +
sól morska

Madagaskarska wanilia, intensywna i słodka, skrystalizowana w odrobinie słonej wody.

Ten całkowicie uzależniający słoneczny zapach sprawia, że poczujesz się jakbyś był na plaży w samym środku lata!

#orientalny #apetyczny #słoneczny

Odświeżający
Mandarynka +
Matcha

Kiedy świeża i soczysta mandarynka z Włoch napotyka aromatyczne zielone nuty liścia herbaty matcha otrzymujesz cudowną kombinację.

Mix pikantnych nut dla „musującego” zapachu!

#świeży #musujący #kwaskowy

Aromatyczny
Szałwia +
Tonka

Aromatyczna szałwia połączona ze zmysłowymi i pikantnymi ziarenkami tonka, tworzy śmiałe połączenie chłodu i żaru.

Dynamiczny zapach o drzewnych i aromatycznych nutach zanurza nas w sercu dzikiej przyrody pełnej witalności.

#aromatyczny # drzewny #śmiały

Pikantny
Jaśmin +
różowy pieprz

Kwiat jaśminu, świeżo zebrany o wschodzie słońca, nasycony eksplozją kolorowych przypraw.

Ten pyszny, zdecydowanie nowoczesny zapach przenosi nas do wnętrza ogrodu pełnego rozmaitych kwiatów.

#kwiatowy #pikantny #urzekający

Palony
Irys +
Moka

Delikatny i pudrowy irys, wzmocniony czystą, świeżo paloną kawą.

Maksymalna dawka kwiatowego, intensynwego „espresso”, któremu trudno się oprzeć.

#kwiatowy #pudrowy #intensywny

Kwaśny
Czarna porzeczka +
Marakuja

Świeżość kiści czarnej porzeczki miesza się z soczystym i intensywnie pachnącym miąższem marakui.

W tym wesołym i pełnym witamin zapachu panuje atmosfera egzotyki!

#owocowy #witaminowy #pyszny

SEPHORA COLLECTION – PERFUMY Z
87% SKŁADNIKÓW POCHODZENIA NATURALNEGO

Perfumy DO NOT DRINK* przygotowywano na bazie alkoholu pochodzenia roślinnego, z buraków.

Wszystkie nasze perfumy zawierają surowce pochodzenia naturalnego, wybrane spośród szlachetnych esencji: wanilii z Madagaskaru, jaśminu z Indii, mandarynki z Włoch itp.

A reszta? Zdecydowaliśmy się również na użycie syntetycznych składników w naszych perfumach, aby zaoferować Ci jeszcze bardziej kreatywną różnorodność zapachową. Syntetyczne składniki pozwalają bowiem tworzyć nowe ścieżki zapachowe.

Na przykład bez nich nie uzyskamy nut smakowych! Umożliwiają także reprodukcję zapachów pochodzących z natury, dla których nie istnieje proces ekstrakcji pozyskiwania nut zapachowych. Na przykład tak się dzieje w przypadku niektórych owoców lub niektórych kwiatów.

Naturalne i syntetyczne składniki doskonale uzupełniają się wzajemnie! Właśnie z tego powodu akordy zapachowe DO NOT DRINK są tak kreatywne i zaskakujące.

Więcej informacji o naszych składnikach

SEPHORA COLLECTION – PERFUMY Z
87% SKŁADNIKÓW POCHODZENIA NATURALNEGO

Perfumy DO NOT DRINK* przygotowywano na bazie alkoholu pochodzenia roślinnego, z buraków.

Wszystkie nasze perfumy zawierają surowce pochodzenia naturalnego, wybrane spośród szlachetnych esencji: wanilii z Madagaskaru, jaśminu z Indii, mandarynki z Włoch itp.

A reszta? Zdecydowaliśmy się również na użycie syntetycznych składników w naszych perfumach, aby zaoferować Ci jeszcze bardziej kreatywną różnorodność zapachową. Syntetyczne składniki pozwalają bowiem tworzyć nowe ścieżki zapachowe.

Na przykład bez nich nie uzyskamy nut smakowych! Umożliwiają także reprodukcję zapachów pochodzących z natury, dla których nie istnieje proces ekstrakcji pozyskiwania nut zapachowych. Na przykład tak się dzieje w przypadku niektórych owoców lub niektórych kwiatów.

Naturalne i syntetyczne składniki doskonale uzupełniają się wzajemnie! Właśnie z tego powodu akordy zapachowe DO NOT DRINK są tak kreatywne i zaskakujące.

Więcej informacji o naszych składnikach

NASZE SKŁADNIKI

Iris

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Kilka źródeł, w tym Toskania, Włochy.


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Pudrowy, naturalny, zielona


OBECNA W PERFUMACH:

Irys + Moka

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM

Nazwa kwiatu pochodzi z mitologii greckiej.



Irys, posłaniec między Olimpem bogów a ziemią śmiertelników, stworzył na niebie most: tęczę zwaną także „szalem Irysa”. Kwiat irysa, z jego wieloma kolorami, został uznany za godny noszenia tej nazwy. Kłącza, korzenie kwiatu, są suszone przez trzy lata, a następnie ucierane na drobny proszek. Maceruje się je w zimnej wodzie, a następnie destyluje, aby uzyskać esencję o kremowej konsystencji: ekstrakt, zwany także masłem irysowym.

NASZE SKŁADNIKI

KAWA

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Salwador


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Dymna, czekoladowa, apetyczna, drzewna, gorzka


OBECNA W PERFUMACH:

Irys + Moka

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM


Drzewo kawowe, pochodzące z Etiopii, jest krzewem, który rozprzestrzenił się w średniowieczu w Europie i Ameryce Południowej.



Jest znany ze swoich właściwości pobudzających, oraz jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Absolut kawy uzyskuje się przez ekstrakcję lotnymi rozpuszczalnikami z nasion owoców drzewa kawowego, uprzednio wysuszonych i uprażonych.

NASZE SKŁADNIKI

MANDARYNKA

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Włochy


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Świeża, delikatna, kandyzowane owoce, kwaskowa


OBECNA W PERFUMACH:

Irys + Moka


Mandarynka + Matcha

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM


Uprawa mandarynki wymaga codziennego słońca i obfitego podlewania.



Zbiór odbywa się między październikiem a marcem, kiedy skórka owocu mandarynki staje się pomarańczowa. Esencję mandarynki uzyskuje się przez ekstrakcję na zimno skórki, to znaczy przez pozyskanie olejku zawartego w skórce w wyniku zeskrobania owoców, a następnie destylację parą.

NASZE SKŁADNIKI

PACZULI

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Indonezja


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Drzewna, ziemista, skórzana, dymna z nutą ambry


OBECNA W PERFUMACH:

Irys + Moka


Jaśmin + różowy pieprz

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM


Znany i wydobywany od starożytności olejek paczulowy jest bardzo szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej.



Liście zbiera się w sezonie gorącym (czerwiec-lipiec) oraz w porze deszczowej (grudzień-styczeń). Następnie suszy się je, a olejek eteryczny jest ekstrahowany przez destylację.

NASZE SKŁADNIKI

JAŚMIN

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Mysore i Dindigul, Indie


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Zielona, pudrowa


OBECNA W PERFUMACH:

Jaśmin + różowy pieprz

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM


Jaśmin Sambac to azjatycki symbol czystości, wiecznej miłości i szlachetności. To także symbol kobiecości i uwodzenia.



Kwiaty zbiera się o wschodzie słońca, kiedy się otwierają. Są one szybko ekstrahowane lotnymi rozpuszczalnikami na miejscu, aby zachować wszystkie ich właściwości zapachowe.

NASZE SKŁADNIKI

BRÓŻOWY PIEPRZ

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Reunion, Brazylia, Republika Południowej Afryki


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Pikantna, pieprzowa, świeża, energiczna, anyżowa, owocowa


OBECNA W PERFUMACH:

Jaśmin + różowy pieprz

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM


Różowy pieprz znany jako „fałszywy pieprz” był od dawna używany przez rdzennych Amerykanów ze względu na jego właściwości lecznicze.



Olej jest nadal używany w medycynie. Roślina kwitnie od lutego do kwietnia. Zbiór odbywa się w dwóch różnych okresach: od grudnia do stycznia i od kwietnia do czerwca. Dojrzałe owoce zbiera się, a następnie suszy. Później ekstrahuje się je nadkrytycznym CO2 w celu uzyskania oczyszczonej esencji. Ta innowacyjna technika pozwala najlepiej zachować walory zapachowe materiału, a ponadto jest ekologiczna, ponieważ nie wytwarza gazów cieplarnianych ani innych zanieczyszczeń szkodliwych dla środowiska.

NASZE SKŁADNIKI

CEDR

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Stany Zjednoczone


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Drzewna, balsamiczna, łagodna


OBECNA W PERFUMACH:

Jaśmin + różowy pieprz

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM


Symbol wytrzymałości, odporności i wytrwałości - cedr zawsze miał reputację uświęconego drzewa.



Wióry cedrowe są pozyskiwane z odpadów przemysłu drzewnego, a następnie destylowane w celu uzyskania olejku eterycznego.

NASZE SKŁADNIKI

CZARNA PORZECZKA

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Region Burgundii, Francja


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Owocowa, zielona, kwaskowa


OBECNA W PERFUMACH:

Czarna porzeczka + Marakuja

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM


Czarne porzeczki uprawiane są od XVI wieku, szczególnie w Burgundii, ale ich uprawy rozwinęły się od 1712 roku po publikacji dzieła opata Bailly de Montaran.



Traktat ten, zatytułowany „Godne podziwu właściwości czarnej porzeczki”, jako pierwszy wychwalał jej liczne właściwości lecznicze. Zbiór odbywa się zimą, gdy tylko pojawią się pierwsze przymrozki. Pączki są przekształcane w ekstrakt przez ekstrakcję lotnymi rozpuszczalnikami w miejscu zbioru, a następnie w absolut przez traktowanie alkoholem w laboratoriach Grasse, światowej sławy kolebki perfumiarstwa.

NASZE SKŁADNIKI

OWOCE MARAKUI

Składnik syntetyczny


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Owocowa, soczysta, tropikalna, kwaskowa, siarkowa


OBECNA W PERFUMACH:

Czarna porzeczka + Marakuja

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM


Grenadilla to roślina pnąca pochodząca z Ameryki Południowej, uprawiana w szczególności ze względu na owoce zwane marakują lub owocami pasji.



Jego owoce podbiły światowe stoły dzięki kwaskowatemu smakowi i kolorowemu miąższowi.

NASZE SKŁADNIKI

CYTRYNA

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Włochy


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Świeża, szczypiąca, kwaskowa


OBECNA W PERFUMACH:

Czarna porzeczka + Marakuja
Mandarynka + Matcha

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM


Drzewo cytrynowe pochodzi z Dalekiego Wschodu, zostało sprowadzone do regionu Morza Śródziemnego podczas wypraw krzyżowych. W Azji cytryna była stosowana od wieków jako antidotum na różne trucizny.



Zbiór odbywa się od grudnia do końca kwietnia, kiedy cytryny są twarde i mają piękny jasnożółty kolor, co świadczy o ich doskonałej dojrzałości. Esencję cytryny uzyskuje się poprzez ekstrakcję na zimno skórki.

NASZE SKŁADNIKI

WANILIA

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Ambanja, Madagaskar


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Delikatna, balsamiczna, pikantna, drzewna, dymna, słodka, zmysłowa


OBECNA W PERFUMACH:

Wanilia + sól morska

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM


Zapylanie jest wykonywane ręcznie przez ludzi. Bez niego uprawa wanilii nie mogłaby istnieć.



Białe kwiaty z zielonym odcieniem wytwarzają owoc, który dojrzewa w ciągu 8 lub 9 miesięcy. Strąki zbiera się, gdy nie są jeszcze w pełni dojrzałe, dlatego muszą przejść 34-miesięczny proces dojrzewania. Suszy się je na słońcu, ich zapach jest następnie ekstrahowany lotnymi rozpuszczalnikami i oczyszczany w alkoholu.

NASZE SKŁADNIKI

SÓL MORSKA

Składnik syntetyczny


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Ozonowa, krystaliczna, mineralna, jodowa


OBECNA W PERFUMACH:

Wanilia + kwiat solny

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM


Kwiat solny to cienka warstwa białych kryształów, które tworzą się i zalegają na powierzchni słonych bagien. Kwiat solny zbiera się codziennie ręcznie, wieczorem na powierzchni basenów w okresie letnim we Francji. Następnie odsącza się go i suszy.



Jego rzadkość i finezja obróbki sprawiają, że jest to produkt luksusowy, zawierający więcej minerałów i delikatniejszych tonów niż sól.

NASZE SKŁADNIKI

BAZYLIA

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Kilka źródeł w Wietnamie


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Zielona, aromatyczna


OBECNA W PERFUMACH:

Mandarynka + Matcha

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM


Bazylia rośnie głównie w dolinie Nilu w Egipcie, gdzie sprowadzono ją z Azji Południowej co najmniej 4000 lat temu.



Ten składnik jest głęboko zakorzeniony w kulturze azjatyckiej i gastronomii śródziemnomorskiej. Jego nazwa, Ocilumbasilicum, pochodzi od greckiego Basilikos, co oznacza „Roślinę królewską”. Esencję bazylii uzyskuje się przez destylację wodną liści i łodyg.

NASZE SKŁADNIKI

CZARNY PIEPRZ

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Madagaskar


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Pikantna, krystaliczna, piekąca, intensywna


OBECNA W PERFUMACH:

Szałwia + Tonka

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM


Pieprz jest przyprawą, która była szeroko stosowana i ceniona od starożytności.



Do XVII wieku pieprz służył jako waluta, do płacenia podatków i czynszu. Esencję uzyskuje się przez destylację parą dojrzałych owoców.

NASZE SKŁADNIKI

KARDAMON

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Indie


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Ciepła, drzewna, sucha, pikantna


OBECNA W PERFUMACH:

Szałwia + Tonka

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM


Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie.



Pochodzi z południowych Indii, gdzie rośnie dziko. Suszone owoce stosuje się jako przyprawę w postaci szaro-zielonej, trójdzielnej kapsułki zawierającej ciemnobrązowe nasiona, które zawierają aromat. Kardamon ma bardzo intensywny smak, ale nie jest ostry, charakteryzuje go żywiczny zapach o intensywnym aromacie. Kardamon to druga najdroższa przyprawa na świecie po szafranie. Esencję uzyskuje się przez destylację wodną nasion.

NASZE SKŁADNIKI

SZAŁWIA

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Francja


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Aromatyczna, zielona, delikatna


OBECNA W PERFUMACH:

Szałwia + Tonka

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM


Szałwia to roślina występująca we wszystkich strefach umiarkowanych.



Może być używana jako aromatyczne zioło w daniach kulinarnych, którego smak jest mocny, lekko gorzki i kamforowy. Szałwia ma wiele właściwości leczniczych. Aby uzyskać esencję szałwii, konieczna jest destylacja parą łodyg i kwiatów.

NASZE SKŁADNIKI

BÓB TONKA

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Brazylia


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Ciepła, apetyczna, migdałowa, mocna


OBECNA W PERFUMACH:

Szałwia + Tonka

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM


Ziarna bobu tonka (owoce) są czarne i mają bardzo słodki i aromatyczny zapach.



Owoce zawierają jedno ziarno. Absolut Tonki otrzymuje się przez ekstrakcję rozpuszczalnikami, a następnie oczyszczanie alkoholem etylowym.

NASZE SKŁADNIKI

SOSNA

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Kanada


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Aromatyczna, ciepła, drzewna


OBECNA W PERFUMACH:

Szałwia + Tonka

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM


Sosnę zwyczajną rozpoznaje się po podwójnych niebiesko-zielonych igłach i pomarańczowej korze górnej części pnia dorosłych drzew.



Liście tworzą średniej wielkości igły, pogrupowane w pary, dość grube, w kolorze niebieskawo-zielonym. Esencję zapachową pozyskuje się przez destylację parą gałęzi i igieł.

NASZE SKŁADNIKI

MATCHA

Składnik syntetyczny


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Aromatyczna, gorzka, świeża, zielona


OBECNA W PERFUMACH:

Mandarynka + Matcha

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM

Pochodzenie matchy sięga dynastii Tang w Chinach, która trwała od VII do X wieku.



Matcha to proszek uzyskany z liści herbaty. Akord matcha jest dziełem perfumiarza.

NASZE SKŁADNIKI

Iris

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Kilka źródeł, w tym Toskania, Włochy.


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Pudrowy, naturalny, zielona


OBECNA W PERFUMACH:

Irys + Moka

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM

Nazwa kwiatu pochodzi z mitologii greckiej.



Irys, posłaniec między Olimpem bogów a ziemią śmiertelników, stworzył na niebie most: tęczę zwaną także „szalem Irysa”. Kwiat irysa, z jego wieloma kolorami, został uznany za godny noszenia tej nazwy. Kłącza, korzenie kwiatu, są suszone przez trzy lata, a następnie ucierane na drobny proszek. Maceruje się je w zimnej wodzie, a następnie destyluje, aby uzyskać esencję o kremowej konsystencji: ekstrakt, zwany także masłem irysowym.

NASZE SKŁADNIKI

KAWA

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Salwador


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Dymna, czekoladowa, apetyczna, drzewna, gorzka


OBECNA W PERFUMACH:

Irys + Moka

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM

Drzewo kawowe, pochodzące z Etiopii, jest krzewem, który rozprzestrzenił się w średniowieczu w Europie i Ameryce Południowej.



Jest znany ze swoich właściwości pobudzających, oraz jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Absolut kawy uzyskuje się przez ekstrakcję lotnymi rozpuszczalnikami z nasion owoców drzewa kawowego, uprzednio wysuszonych i uprażonych.

NASZE SKŁADNIKI

MANDARYNKA

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Włochy


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Świeża, delikatna, kandyzowane owoce, kwaskowa


OBECNA W PERFUMACH:

Irys + Moka


Mandarynka + Matcha

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM

Uprawa mandarynki wymaga codziennego słońca i obfitego podlewania.



Zbiór odbywa się między październikiem a marcem, kiedy skórka owocu mandarynki staje się pomarańczowa. Esencję mandarynki uzyskuje się przez ekstrakcję na zimno skórki, to znaczy przez pozyskanie olejku zawartego w skórce w wyniku zeskrobania owoców, a następnie destylację parą.

NASZE SKŁADNIKI

PACZULI

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Indonezja


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Drzewna, ziemista, skórzana, dymna z nutą ambry


OBECNA W PERFUMACH:

Irys + Moka


Jaśmin + różowy pieprz

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM

Znany i wydobywany od starożytności olejek paczulowy jest bardzo szeroko stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej.



Liście zbiera się w sezonie gorącym (czerwiec-lipiec) oraz w porze deszczowej (grudzień-styczeń). Następnie suszy się je, a olejek eteryczny jest ekstrahowany przez destylację.

NASZE SKŁADNIKI

JAŚMIN

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Mysore i Dindigul, Indie


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Zielona, pudrowa


OBECNA W PERFUMACH:

Jaśmin + różowy pieprz

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM

Jaśmin Sambac to azjatycki symbol czystości, wiecznej miłości i szlachetności. To także symbol kobiecości i uwodzenia.



Kwiaty zbiera się o wschodzie słońca, kiedy się otwierają. Są one szybko ekstrahowane lotnymi rozpuszczalnikami na miejscu, aby zachować wszystkie ich właściwości zapachowe.

NASZE SKŁADNIKI

BRÓŻOWY PIEPRZ

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Reunion, Brazylia, Republika Południowej Afryki


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Pikantna, pieprzowa, świeża, energiczna, anyżowa, owocowa


OBECNA W PERFUMACH:

Jaśmin + różowy pieprz

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM

Różowy pieprz znany jako „fałszywy pieprz” był od dawna używany przez rdzennych Amerykanów ze względu na jego właściwości lecznicze.



Olej jest nadal używany w medycynie. Roślina kwitnie od lutego do kwietnia. Zbiór odbywa się w dwóch różnych okresach: od grudnia do stycznia i od kwietnia do czerwca. Dojrzałe owoce zbiera się, a następnie suszy. Później ekstrahuje się je nadkrytycznym CO2 w celu uzyskania oczyszczonej esencji. Ta innowacyjna technika pozwala najlepiej zachować walory zapachowe materiału, a ponadto jest ekologiczna, ponieważ nie wytwarza gazów cieplarnianych ani innych zanieczyszczeń szkodliwych dla środowiska.

NASZE SKŁADNIKI

CEDR

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Stany Zjednoczone


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Drzewna, balsamiczna, łagodna


OBECNA W PERFUMACH:

Jaśmin + różowy pieprz

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM

Symbol wytrzymałości, odporności i wytrwałości - cedr zawsze miał reputację uświęconego drzewa.



Wióry cedrowe są pozyskiwane z odpadów przemysłu drzewnego, a następnie destylowane w celu uzyskania olejku eterycznego.

NASZE SKŁADNIKI

CZARNA PORZECZKA

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Region Burgundii, Francja


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Owocowa, zielona, kwaskowa


OBECNA W PERFUMACH:

Czarna porzeczka + Marakuja

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM

Czarne porzeczki uprawiane są od XVI wieku, szczególnie w Burgundii, ale ich uprawy rozwinęły się od 1712 roku po publikacji dzieła opata Bailly de Montaran.



Traktat ten, zatytułowany „Godne podziwu właściwości czarnej porzeczki”, jako pierwszy wychwalał jej liczne właściwości lecznicze. Zbiór odbywa się zimą, gdy tylko pojawią się pierwsze przymrozki. Pączki są przekształcane w ekstrakt przez ekstrakcję lotnymi rozpuszczalnikami w miejscu zbioru, a następnie w absolut przez traktowanie alkoholem w laboratoriach Grasse, światowej sławy kolebki perfumiarstwa.

NASZE SKŁADNIKI

OWOCE MARAKUI

Składnik syntetyczny


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Owocowa, soczysta, tropikalna, kwaskowa, siarkowa


OBECNA W PERFUMACH:

Czarna porzeczka + Marakuja

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM

Grenadilla to roślina pnąca pochodząca z Ameryki Południowej, uprawiana w szczególności ze względu na owoce zwane marakują lub owocami pasji.



Jego owoce podbiły światowe stoły dzięki kwaskowatemu smakowi i kolorowemu miąższowi.

NASZE SKŁADNIKI

CYTRYNA

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Włochy


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Świeża, szczypiąca, kwaskowa


OBECNA W PERFUMACH:

Czarna porzeczka + Marakuja
Mandarynka + Matcha

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM

Drzewo cytrynowe pochodzi z Dalekiego Wschodu, zostało sprowadzone do regionu Morza Śródziemnego podczas wypraw krzyżowych. W Azji cytryna była stosowana od wieków jako antidotum na różne trucizny.



Zbiór odbywa się od grudnia do końca kwietnia, kiedy cytryny są twarde i mają piękny jasnożółty kolor, co świadczy o ich doskonałej dojrzałości. Esencję cytryny uzyskuje się poprzez ekstrakcję na zimno skórki.

NASZE SKŁADNIKI

WANILIA

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Ambanja, Madagaskar


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Delikatna, balsamiczna, pikantna, drzewna, dymna, słodka, zmysłowa


OBECNA W PERFUMACH:

Wanilia + sól morska

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM

Zapylanie jest wykonywane ręcznie przez ludzi. Bez niego uprawa wanilii nie mogłaby istnieć.



Białe kwiaty z zielonym odcieniem wytwarzają owoc, który dojrzewa w ciągu 8 lub 9 miesięcy. Strąki zbiera się, gdy nie są jeszcze w pełni dojrzałe, dlatego muszą przejść 34-miesięczny proces dojrzewania. Suszy się je na słońcu, ich zapach jest następnie ekstrahowany lotnymi rozpuszczalnikami i oczyszczany w alkoholu.

NASZE SKŁADNIKI

SÓL MORSKA

Składnik syntetyczny


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Ozonowa, krystaliczna, mineralna, jodowa


OBECNA W PERFUMACH:

Wanilia + kwiat solny

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM

Kwiat solny to cienka warstwa białych kryształów, które tworzą się i zalegają na powierzchni słonych bagien. Kwiat solny zbiera się codziennie ręcznie, wieczorem na powierzchni basenów w okresie letnim we Francji. Następnie odsącza się go i suszy.



Jego rzadkość i finezja obróbki sprawiają, że jest to produkt luksusowy, zawierający więcej minerałów i delikatniejszych tonów niż sól.

NASZE SKŁADNIKI

BAZYLIA

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Kilka źródeł w Wietnamie


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Zielona, aromatyczna


OBECNA W PERFUMACH:

Mandarynka + Matcha

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM

Bazylia rośnie głównie w dolinie Nilu w Egipcie, gdzie sprowadzono ją z Azji Południowej co najmniej 4000 lat temu.



Ten składnik jest głęboko zakorzeniony w kulturze azjatyckiej i gastronomii śródziemnomorskiej. Jego nazwa, Ocilumbasilicum, pochodzi od greckiego Basilikos, co oznacza „Roślinę królewską”. Esencję bazylii uzyskuje się przez destylację wodną liści i łodyg.

NASZE SKŁADNIKI

CZARNY PIEPRZ

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Madagaskar


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Pikantna, krystaliczna, piekąca, intensywna


OBECNA W PERFUMACH:

Szałwia + Tonka

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM

Pieprz jest przyprawą, która była szeroko stosowana i ceniona od starożytności.



Do XVII wieku pieprz służył jako waluta, do płacenia podatków i czynszu. Esencję uzyskuje się przez destylację parą dojrzałych owoców.

NASZE SKŁADNIKI

KARDAMON

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Indie


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Ciepła, drzewna, sucha, pikantna


OBECNA W PERFUMACH:

Szałwia + Tonka

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM

Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie.



Pochodzi z południowych Indii, gdzie rośnie dziko. Suszone owoce stosuje się jako przyprawę w postaci szaro-zielonej, trójdzielnej kapsułki zawierającej ciemnobrązowe nasiona, które zawierają aromat. Kardamon ma bardzo intensywny smak, ale nie jest ostry, charakteryzuje go żywiczny zapach o intensywnym aromacie. Kardamon to druga najdroższa przyprawa na świecie po szafranie. Esencję uzyskuje się przez destylację wodną nasion.

NASZE SKŁADNIKI

SZAŁWIA

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Francja


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Aromatyczna, zielona, delikatna


OBECNA W PERFUMACH:

Szałwia + Tonka

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM

Szałwia to roślina występująca we wszystkich strefach umiarkowanych.



Może być używana jako aromatyczne zioło w daniach kulinarnych, którego smak jest mocny, lekko gorzki i kamforowy. Szałwia ma wiele właściwości leczniczych. Aby uzyskać esencję szałwii, konieczna jest destylacja parą łodyg i kwiatów.

NASZE SKŁADNIKI

BÓB TONKA

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Brazylia


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Ciepła, apetyczna, migdałowa, mocna


OBECNA W PERFUMACH:

Szałwia + Tonka

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM

Ziarna bobu tonka (owoce) są czarne i mają bardzo słodki i aromatyczny zapach.



Owoce zawierają jedno ziarno. Absolut Tonki otrzymuje się przez ekstrakcję rozpuszczalnikami, a następnie oczyszczanie alkoholem etylowym.

NASZE SKŁADNIKI

SOSNA

Składnik pochodzenia naturalnego


POCHODZENIE

Kanada


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Aromatyczna, ciepła, drzewna


OBECNA W PERFUMACH:

Szałwia + Tonka

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM

Sosnę zwyczajną rozpoznaje się po podwójnych niebiesko-zielonych igłach i pomarańczowej korze górnej części pnia dorosłych drzew.



Liście tworzą średniej wielkości igły, pogrupowane w pary, dość grube, w kolorze niebieskawo-zielonym. Esencję zapachową pozyskuje się przez destylację parą gałęzi i igieł.

NASZE SKŁADNIKI

MATCHA

Składnik syntetyczny


CHARAKTERYSTYKA NUTY ZAPACHOWEJ

Aromatyczna, gorzka, świeża, zielona


OBECNA W PERFUMACH:

Mandarynka + Matcha

ZBIÓR I PRZETWARZANIE:

POCHODZENIE NASZYCH PERFUM

Pochodzenie matchy sięga dynastii Tang w Chinach, która trwała od VII do X wieku.



Matcha to proszek uzyskany z liści herbaty. Akord matcha jest dziełem perfumiarza.

CO ZNAJDUJE SIĘ WE FLAKONIE NASZYCH PERFUM SEPHORA COLLECTION?


W naszych perfumach postanowiliśmy umieścić tylko to, co niezbędne i nic więcej:

  • Alkohol, pochodzenia roślinnego z buraków
  • Koncentrat perfum
  • Woda
  • System, który chroni perfumy przed utlenianiem(1)
    i to wszystko!

Nie ma w nich żadnych zbędnych substancji!


Wszystkie pozostałe składniki naszych perfum wymienione w naszych recepturach (takie jak linalol, geraniol) są składnikami naturalnie obecnymi w substancjach zapachowych.


Flakon naszych perfum nadaje się w całości do recyclingu(2).


(1) Tokoferol, zwany także witaminą E, jest przeciwutleniaczem dodawanym do koncentratu perfum w celu jego ochrony przed utlenianiem. (2) sprawdź w lokalnych źródłach

CO ZNAJDUJE SIĘ WE FLAKONIE NASZYCH PERFUM SEPHORA COLLECTION?


W naszych perfumach postanowiliśmy umieścić tylko to, co niezbędne i nic więcej:

  • Alkohol, pochodzenia roślinnego z buraków
  • Koncentrat perfum
  • Woda
  • System, który chroni perfumy przed utlenianiem(1)
    i to wszystko!

Nie ma w nich żadnych zbędnych substancji!


Wszystkie pozostałe składniki naszych perfum wymienione w naszych recepturach (takie jak linalol, geraniol) są składnikami naturalnie obecnymi w substancjach zapachowych.


Flakon naszych perfum nadaje się w całości do recyclingu(2).


(1) Tokoferol, zwany także witaminą E, jest przeciwutleniaczem dodawanym do koncentratu perfum w celu jego ochrony przed utlenianiem. (2) sprawdź w lokalnych źródłach

PERFUMY
WYPRODUKOWANE WE FRANCJI

Wszystkie perfumy z gamy
DO NOT DRINK* wymyślono,
stworzono i wyprodukowano we Francji.


Za każdą nutą z tej gamy,
kryją się znani francuscy
perfumiarze.

SEPHORA COLLECTION: 6 PERFUM
I ODPOWIEDZIALNE PODEJŚCIE

SEPHORA COLLECTION: 6 PERFUM
I ODPOWIEDZIALNE PODEJŚCIE

OPAKOWANIA OPRACOWANE W
RAMACH ODPOWIEDZIALNEGO PODEJŚCIA(2)

Opakowania gamy DO NOT DRINK*
zostały opracowane w ramach odpowiedzialnego podejścia:

  • Karton pochodzi z lasów, w których prowadzi się zrównoważoną gospodarkę
  • Etui wydrukowano farbami pochodzenia roślinnego
  • Flakon i etui nadają się w całości do recyclingu(3).

(2) Zobacz na stronach produktów na www.sephora.pl (3) sprawdź w lokalnych źródłach

PERFUMY, RECYCLING,
OSZCZĘDNOŚĆ!

GOOD FOR RECYKLING
Już od 10 lat Sephora we Francji prowadzi program recyklingu, dzięki któremu puste flakony po perfumach są ponownie przetwarzane. Od października 2020 roku, również w Polsce klienci mogą oddać w perfumeriach puste opakowania po kosmetykach, które poddajemy recyklingowi.

Gama perfum DO NOT DRINK* wpisuje się w ten program dzięki swoim nadającym się do recyklingu opakowaniom. Wystarczy przynieść pusty flakon do perfumerii Sephora, a my nadamy mu drugie życie!

CZĘSTO ZADAWANE PYTANIA: WSZYSTKIE PYTANIA
I ODPOWIEDZI

Wszystkie perfumy z gamy DO NOT DRINK* wymyślono, stworzono i wyprodukowano we Francji. Składniki zapachowe zostały opracowane przez znanych francuskich perfumiarzy.

Nasze perfumy opracowano na bazie alkoholu pochodzenia roślinnego z buraków, zawierają surowce pochodzenia naturalnego wybrane spośród szlachetnych esencji: wanilii z Madagaskaru, jaśminu z Indii, mandarynki z Włoch itp. W naszych perfumach zdecydowaliśmy się również zastosować syntetyczne składniki, aby zaoferować Ci jeszcze bardziej kreatywną różnorodność zapachową. Syntetyczne składniki pozwalają bowiem tworzyć nowe ścieżki zapachowe. Na przykład bez nich nie uzyskamy nut smakowych! Umożliwiają także reprodukcję zapachów pochodzących z natury, dla których nie istnieje proces ekstrakcji pozyskiwania nut zapachowych. Dzieje się tak np.
w przypadku niektórych owoców lub niektórych kwiatów. Naturalne i syntetyczne składniki doskonale uzupełniają się wzajemnie!

Podobnie jak większość perfum, perfumy z gamy DO NOT DRINK* zawierają alergeny.

Alergeny te są cząsteczkami naturalnie obecnymi w substancjach zapachowych (takimi jak linalol w owocach cytrusowych lub geraniol w olejku różanym) i wchodzą w skład substancji zapachowych. 

Moc i trwałość perfum na skórze zależy głównie od zawartości koncentratu perfum i jego składu w alkoholu. Im bardziej rozcieńczony koncentrat perfum, tym będzie on słabszy.
Wszystkie wody perfumowane DO NOT DRINK* zawierają 12% koncentratu zapachowego. Ta wartość zapewnia dobrą trwałość naszych perfum DO NOT DRINK* na skórze przez cały dzień.

Zgodnie z przepisami europejskimi dotyczącymi wyrobów kosmetycznych nie testujemy naszych produktów i wykorzystywanych składników na zwierzętach. Jesteśmy zaangażowani w rozwój, zatwierdzanie i akceptację metod alternatywnych dla testów na zwierzętach.

Już od 10 lat Sephora we Francji prowadzi program recyklingu, dzięki któremu puste flakony po perfumach są ponownie przetwarzane. Od października 2020 roku, również w Polsce klienci mogą oddać w perfumeriach puste opakowania po kosmetykach, które poddajemy recyklingowi.
Gama perfum DO NOT DRINK* wpisuje się w ten program dzięki swoim nadającym się do recyklingu opakowaniom. Wystarczy przynieść pusty flakon do perfumerii Sephora, a my nadamy mu drugie życie!

Surowce w składzie perfum różnią się fizycznie i chemicznie. Niektóre surowce szybciej parują, są to nuty głowy. Inne parują wolniej i dlatego dłużej utrzymują się na skórze, są to nuty głębi. Nuty serca znajdują się pomiędzy.  

*Nie pij
** Tasty fragrances = Smaczne zapachy

(4)Więcej informacji o tym programie, obowiązującym tylko we Francji znajdziesz na stronie: https://www.sephora.fr/recyclage.html